Ohitus pääsisältöön »

Japanilaiset sahat

Japanilaiset sahat poikkeavat eurooppalaisista siinä että saha "syö" vetovaiheen aikana eikä työntövaiheen aikana. Japanilaisen sahan terä  voi näin ollen olla todella ohut. Selällisten sahojen terät ovat noin 0,3 mm paksuja ja selättömien paksuus on 0,5 - 0,7 mm. 
Ohuen terän ansiosta sahaaminen on kevyttä .... mitä vähemmän puuta poistetaan purun muodossa sitä kevyempää on sahaaminen.
Japanilaiset sahat eivät ole kovin herkkiä siihen jos sahausliike ei olekaan ihan suora. Sahan saa vedetty hieman vinosti ilman että se jää jumiin, eikä sekään haittaa jos työntöliikekin on hieman vino koska saha ei "syö" työntöliikkeen aikana. Eurooppalaista sahaa jos työntää hieman vinosti jää se heti jumiin ja sahaaminen on silloin tosi hankalaa.
Edellä mainitun ansiosta japanilaiset sahat sopivat erinomaisesti myös lapsille ..... he oppivat sahaamaan hetkessä.

Japanilaisen sahan sahausjälki on erimomainen vaatii harvoin jälkikäsittelyä. Sahat sopivat hyvin niin hienopuusepäntöihin kuin rankempaankin sahaamiseen. Lohenpyrstöliitoksiin yleismallinen japanilainen saha on todella kova sana, esimerkisksi Dozuki Komame 180 (http://plektratrading.fi/dozuki-compact-komame-180.html)

Teränpituudet ovat 150 - 330 mm vakiosahoilla joskin myös pidempiä löytyy. Pitkät sahat ovat yleensä tarkoitettu puun oksien sahaamiseen

Japanilaisten sahojen hampaat on karkaistu tosi koviksi (yleensä noi 70 RC) joten niiden teroittaminen on lähes mahdotonta, tosin pieni hammaskokokin jo tekee asian vaikeaksi. Tämän takia japanilaisiin sahoihin myydään vaihtoteriä. Vaihtoterän hinta on noin 10 euroa halvempi kuin uusi saha.

Dozuki – ohutteräiset Japanilaiset sahat

Japanilaiset sahat. Erittäin ohuet terät ja suuri työtarkkuus. Vahvistettu selkä antaa tukevuutta mutta rajoittaa sahaussyvyyttä. Hampaat impulssikarkaistut ja siten äärimmäisen kestävät, jonka vuoksi Japanilaiset sahat sopivat hyvin myös kovien puulajien työstöön. Kestävä muovikahva, josta saa hyvän otteen ja kiinteä lukitusruuvi vaihdettaville terille. Sahan hammasmuoto on viimeisen päälle harkittu, koska sinkkauksessa on sahan jäljen oltava ehdottoman siisti. Terän paksuus on 0,3 mm. Vaihtoterä saatavana.

Kataba

Nämä Japanilaiset sahat on varustettu yksipuolisella hammastuksella, ilman selkävahvistusta. Sahat soveltuvat hyvin pitkiä ja syviä sahauksia varten. Terän paksuus on noin 0,5 mm ja hammastus vaihtelee välillä 1,5 ja 3,5 tpi (hammasta per tumma)

Ryoba

Kaksipuoliset sekä katkaisu- että halkaisuhammastus. Monipuolisin ja eniten käytetty Japanilainen saha. Niillä on tehty satumaiset japanilaisen arkkitehtuurin nikkaroinnit. Joustava terä ilman selkävahvistusta.

26 tuote(tta)

/ sivu

Taulukkona  Listana 

Laskeva